SVERIGE 2014

”Den som eftersträvar makt är minst lämpad att inneha den”
Platon (427-347 f.kr)

Inget kunde stämma bättre i Sverige just nu. Vi har kommunala politiker som gör precis vad de vill med dina pengar. Vi har politiker inom alla partier (och alla nivåer) som agerar ytterst tveksamt. Vi har t.o.m. politiker på olika nivåer som begått grova brott.

Vi har ministrar som sitter på dubbla stolar (och försöker dölja det). Vi har statsråd som vägrar ta ansvar. Vi har ministrar som vägrar svara på frågor, och ministrar som försöker sälja övervakningssystem till diktaturer. Vi har myndighetschefer som missbrukar sin position.

Vi har rådgivare till regeringen som talar i egen sak. Vi har en poliskår som ljuger. Vi har politiskt tillsatta chefer som inte tål kritik. Vi har kommunala företrädare som försöker tysta ner skandaler. Vi har en regering som försöker smyga in oss i en nato-allians.

Vi har en utrikesminister vars förehavanden är tveksamma. Vi har kommunledningar som inte lyssnar på sina invånare. Vi har direktörer på Försäkringskassan som missbrukar förtroendet. Vi har tjänstemän som tar emot mutor i Stockholm, Göteborg, Malmö, och i resten av Sverige.

Listan kan göras MYCKET längre (som du vet).

Lagom till nästa val är dessutom fri nomineringsrätt borttagen av de som styr, eftersom de vill fortsätta styra ostört. Allt under förevändningen att rätten missbrukats, vilket alltid är risken med öppna, demokratiska system.

Men du får skylla dig själv.

Lite smolk i bägaren får du räkna med när du ger ett (eller kanske tre) parti/er förtroendet att föra din talan under fyra (!) år. Under dessa ca 1000 arbetsdagar använder de din röst för att ta beslut i tusentals frågor (och skapa nya lagar).

Är du säker på att de röstar som du vill?

rosta-pa-direktdemokraterna-tom-valsedel

En röst på Direktdemokraterna till kommunfullmäktige gör att du röstar på lokala sakfrågor istället för ideologier. Din röst hörs i alla beslut, på alla nivåer. Se hur det fungerar här.

Vill du (samtidigt) visa ditt missnöje mot existerande politik/er?

logolek2

Ta en blank valsedel och skriv VISION 2022 med stora bokstäver på den. Under så skriver du ditt eget namn, eller namnet på någon som du anser vara en person att lita på.

Eller varför inte en kändis som skulle vara bra på att föra folkets talan? Vem vet? Kanske blir det just den du föreslår som får äran (om han/hon accepterar uppdraget).

Lite galet, jag vet.

Lite av en revolution faktiskt. Men det faktum att fri nomineringsrätt tas bort från dig och mig under en tidsperiod då vi  är mer upplysta än någonsin visar att de som sitter vid makten inte alls är intresserade av att lämna den ifrån sig.

Att de kommer att försöka begränsa dina möjligheter att påverka saker och ting ytterligare i samma riktning kan du vara säker på. Sakta men säkert. Detta är ett tydligt exempel på det.

Vilket är synd, eftersom ”nytt blod” i maktens korridorer behövs (som då gärna inte är ”utbildade” politiker eller yrkespolitiker) för att demokratin ska utvecklas i en sund riktning.

Det vi ser exempel på i översta stycket är inte exempel på en demokrati i utveckling. Det är exempel på en demokrati som är på väg att förgöra sig själv.

Samtidigt som de som faktiskt fått ditt förtroende att besluta i frågor vägrar ta ansvar.

Till sist:

Jag kanske är naiv som tror att det finns fler som känner likadant som mig. Jag kanske är helt ute och cyklar när jag tror att det finns fler som kan tänka sig att skaka om systemet.

Jag kanske helt har tappat verklighetsförankringen när jag tror att fler än mig kan tänka sig att rösta på något helt otippat för att chocka etablerade politiker.

Men jag kan inte vara tyst längre. Det pågår alldeles för mycket affärer under bordet för att jag ska kunna hålla igen.

OBS

Jag är fullt medveten om att VISION 2022 kan uppfattas som radikal, vilket kan resultera i diverse försök till svartmålning eller till och med direkta hot mot min person.

Om någon får sådana idéer:

Gör vad du vill. Jag bryr mig inte. Jag är TOTALT oviktig i det här. Jag är ingen ledare i formell mening. Möjligen någon slags språkrör.

En person som dock (om han behövs) kommer att skrika sig hes för att föra fram medlemmarnas åsikter och beslut.

Tack för mig.

Niklas Enström, Göteborg.

ps.
Namnet VISION 2022 är inspirerat av att det år 2022 är hundra år sedan vi hade vår första folkomröstning. Visst vore det passande att få till äkta demokrati lagom till dess?

#svpol #parti2022 #val2014 #dinröst #motrasism #PratBar

 

Kommentera

Din röst räknas!